• Sains & Matematika >
 • Biologi
 • Sains & Matematika >
 • Biologi

Kenapa platipus masuk golongan mamalia padahal dia bertelur?

 • Ikuti secara umum
 • Ikuti secara pribadi
 • Berhenti Ikuti
salah satu ciri mamalia adalah cara reproduksinya dengan melahirkan, tapi kenapa platipus yg bertelur masuk ke dalam golongan mamalia?
Jawaban TerbaikPilihan Penanya
 • Tommy P Dijawab 7 tahun yang lalu
Mamalia itu artinya makhluk yang menyusui, bukan mahkluk yang melahirkan. Nah biarpun platypus itu bertelur tapi dia menyusui anaknya jadi dia tergolong mamalia.

Btw kamu tau gak kalau platypus itu juga punya racun yang terletak dikaki belakangnya. Racun itu keluar dari dari tajinya dia (mirip ayam yang punya taji di kaki).

Binatang Australia ini memang unik banget. Makanya dia dijadikan salah satu gambar di koin uang Australia dan juga termasuk binatang yang dilindungi.

Penilaian & komentar penanya

4 dari 5
ok, menyusui faktor utamanya bukan bertelurnya... terima kasih... jawaban to the point yg bagus...
 • 1
  0
 • Komentar

Jawaban Lainnya (11)

Berperingkat Tertinggi
 • Berperingkat Tertinggi
 • Terlama
 • Terbaru
 • snug Dijawab 7 tahun yang lalu
  Karena Platipus merupakan hewan vertebrata yang menyusui anaknya..Binatang menyusui atau mamalia adalah kelas hewan vertebrata yang terutama dicirikan oleh adanya kelenjar susu, yang pada betina menghasilkan susu sebagai sumber makanan anaknya; adanya rambut; dan tubuh yang endoterm atau "berdarah panas".
  • 3
   0
  • Komentar
 • regias Dijawab 7 tahun yang lalu
  menurut sepengetahuuan saya, meskipun platipus itu bertelur tetapi dia menyusui anaknya. Dan menyusui adlh salah satu ciri mamalia.

  Sumber:

  www.wikipedia
  • 1
   0
  • Komentar
 • perfecto_biologist_science Dijawab 7 tahun yang lalu
  Platipus adalah hewan semi-akuatik yang banyak ditemui di bagian timur benua Australia. Platipus merupakan hewan yang digolongkan sebagai mamalia dari ordo Monotermata (mamalia berparuh dan berkloaka). Walaupun dalam hal fisik dan reproduksi sebetulnya lebih mirip ke kelas aves (burung), platypus memiliki ciri utama yang paling mendasar dari sebuah mamalia, yaitu kemampuan induk betina untuk menghasilkan susu dalam kelenjar susu bagi anak - anaknya.

  Montermata merupakan mamalia yang paling primitif, tidak memiliki puting susu, tapi menghasilkan susu yang mengalir menuruni permukaan ventralnya yang berambut dan diteguk oleh anaknya setelah menetas dari telur. Selain itu, ciri dari monotermata ini adalah berparuh, bertelur, mengeram, tubuh berambut, suhu tubuh 32°C (lebih rendah dari mamalia biasa) dan tidak memiliki daun telinga.

  Sumber:

  Buku Penuntun Biologi SMA
  Buku Biologi Univeritas
  • 1
   0
  • Komentar
 • Hiroyuuki Dijawab 7 tahun yang lalu
  Platipus adalah hewan semi-akuatik yang banyak ditemui di bagian timur benua Australia. Walaupun Platipus bertelur tapi ia tergolong ke dalam kelas Mammalia karena ia menyusui anaknya. Platipus juga sering dikenal dengan nama duck-billed Platypus atau Platypus berparuh itik disebabkan bentuknya yang menyerupai bebek.

  Platipus termasuk binatang yang aneh dari kerajaan Animalia. Binatang ini Mammalia tapi bertelur (mayoritas Mammalia beranak seperti anjing, kucing, beruang, dan sebagainya). Platipus memiliki paruh yang seperti bebek dan kaki berselaput. Seperti halnya kangguru dan koala, platipus menjadi simbol fauna Australia dan dapat ditemui di koin 20 sen Australia.

  Lebih lengkapnya dapat mengunjungi : http://id.wikipedia.org/wiki/Platipus
  • 0
   0
  • Komentar
 • patricia n Dijawab 7 tahun yang lalu
  soalnya tuh platipus nyusu-in anaknya
  • 0
   0
  • Komentar
 • Ben A Dijawab 7 tahun yang lalu
  karena plytipus menyusui anaknya
  • 0
   0
  • Komentar
 • Anggrek Platypus Dijawab 7 tahun yang lalu
  He..he..
  akhirnya ada yang penasaran soal platypus.
  Setuju dengan jawaban sebelumnya,
  Memang dia bertelur, tapi dia mempunyai kelenjar susu sehingga digolongkan dalam mamalia.
  Dan platypus adalah mamalia primitif
  • 0
   0
  • Komentar
 • Ryo Bhandrik Dijawab 7 tahun yang lalu
  Wapedia < Halaman Utama
  Wiki: Platypus (1/2)

  Rencana ini adalah mengenai mamalia monotreme. Untuk genus Platypus lihat kumbang ambrosia. Juga, Platypus adalah nama projek sampingan menampilkan John Myung, dari Dream Theater, Derek Sherinian, bekas ahli Dream Theater, Ty Tabor, dari King's X, dan Rod Morgenstein.

  Platypus atau Mallangong (Ornithorhynchus anatinus) adalah mamalia separa-akuatik kecil endemic di bahagian timur Australia, dan satu dari empat unjuran monotreme, kumpulan mamalia tunggal yang bertelur dan bukannya beranak (tiga yang lain adalah echidnas). Ia merupakan wakil tunggal bagi keluarga (Ornithorhynchidae) dan genus (Ornithorhynchus), walaupun fossil keluarga berkait telah dijumpai, sebahagian mereka juga tergolong dalam genus Ornithorhynchus.

  Nama saintifik Ornithorhynchus secara harafiahnya bererti 'hidung burung' dalam bahasa Yunani, dan anatinus bererti 'itik'. Nama biasanya bererti 'kaki leper' dan asalnya diberikan sebagai nama genus Linnaean, tetapi ia kemudiannya diketahui telahpun diberikan kepada Kumbang Ambrosia pengorek kayu.

  Jadual Kandungan:
  1. Fisiologi dan Anatomi
  2. Ekologi dan tabiat
  3. "Electrolocation" pada platypus
  4. Biologi lapangan platypus
  5. Sejarah saintifik
  6. Platypus dalam evolusi mamalia
  7. Kromosome Seks
  8. Lihat juga
  9. Rujukan dan Pautan
  1. Fisiologi dan Anatomi

  Fisiologi Platypus adalah unik. Kadar metabolik haiwan ini amat rendah berbanding mamalia lain, dengan purata suhu badan 32°C (90°F) bukannya 38°C (100.4°F) yang biasa pada mamalia berplacental. Sehingga mana ciri ini merupakan ciri monotremes, berbanding adaptasi pada sebahagian kecil spesies yang masih hidup kepada keadaan gentir, tidak diketahui dengan jelas.

  Badan dan ekor lebar, leper Platypus diselitupi dengan bulu perang. Ia mempunyai kaki bercantum dan paruh yang besar, bergetah yang lebih menyerupai itik berbanding haiwan mamalia lain. Ini mendorong ia dikenali sebagai "Platypus berparuh itik" - "Duck-billed Platypus". Pendatang awal British memanggilnya sebagai 'Mondok Air' - 'Water Mole'.

  Saiz jauh berbeza antara kurang dari satu kilogram (dua [[Pound#Pound (avoirdupois) or international pound|pound]]s) dan melebihi dua kilogram (kurang sedikit dari empat setengah paun); dengan panjang badan antara 30 hingga 40 cm (hampir 1 ' sehingga 1'3", dan panjang ekor antara 10 hingga 15 cm (4" to 6") bagi jantan dan 8 hingga 13 cm (3" hingga 5") bagi betina. Jantan sekitar dua per tiga ganda besar berbanding betina. Terdapat variasi jelas dalam purata saiz dalam satu kawasan ke kawasan yang lain, agak pelik pola ini kelihatannya tidak menurut sebarang hukum cuaca tertentu.

  Anak Platypus moden mempunyai tribosphenik 'tiga bonjol - three-cusped' gigi molar, yang merupakan salah satu ciri utama mamalia; haiwan dewasa tiada bergigi. Rahang Platypus dibina agak berlainan dari mamalia lain, dan otot pembuka rahang adalah berbeza. Sebagaimana mamalia sebenar, tulang kecil yang mengalirkan bunyi kepada telinga dalam disekalikan dengan tengkorak, tidak hanya terletak pada rahang sebagaimana cynodont dan synapsid pre-mamalia lain. Bagaimanapun, bukaan luar telinga masih terletak pada dasar rahang. Platypus mempunyai tulang tambahan pada bahu "shoulder girdle", termasuk interklavikle, yang tidak terdapat pada mamalia lain. Ia juga mempunyai lengguk seperti reptile, dengan kaki yang terletak di sisi dan bukannya di bawah badan.

  Platypus jantan mempunyai taji beracun pada pergelangan kaki, yang digunakan untuk bertempur sengit merebut kawasan dan peluang mengawan. Bisa ini tidak membawa maut pada manusia dewasa tetapi menhasilkan sakit berbisa dan keradangan yang mampu berlarutan selama beberapa bulan. Bisa ini mampu membunuh anjing dan haiwan peliharaan lebih kecil.
  1. 1. Bisa Platypus

  Bisa Platypus dihasilkan pada kelenjar krural pada Platypus jantan ketika musim mengawan dan digunakan dengan ganas menerusi taji "calcaneous" pada setiap kaki belakang "hindlimb". Kerana bisa tersebut mempunyai fungsi berbeza berbanding bisa yang dihasilkan spesies bukan mamalia, ia mungkin mengandungi peptide atau molekul yang kesan utamanya tidak mengancam nyawa tetapi bagaimanapun melumpuhkan mangsa. Buktinya dapat dilihat berdasarkan simptom "envenomation" platypus.

  Pada manusia simptom paling jelas adalah kesakitan yang amat dan segera. Edema terbentuk dengan cepatnya sekitar luka dan beransur merebak keseluruhan anggota tubuh. Maklumat yang diperolehi dari sejarah kes dan bukti anecdotal evidence menunjukkan kesakitan bertukar kepada hyperalgesia berpanjangan yang kekal selama beberapa hari atau bulan.
  2. Ekologi dan tabiat

  Platypus adalah nocturnal dan semi-aquatik, mendiami anak sungai dan sungai yang merangkumi kawasan yang luas dari tanah tinggi sejuk Tasmania dan the Australian Alps sehingga hutan hujan tropika persisiran pantai Queensland sejauh ke utara pangkal Semenanjung Cape York. Di daratan, taburannya kurang diketahui: ia pupus di Selatan Australia (tidak mengira populasi dilepaskan kembali di Pulau Kangaroo) dan tidak lagi dijumpai di bahagian utama Murray-Darling Basin, kemungkinannya akibat kualiti air yang merosot akibat skim pembukaan tanah dan pengaliran yang pesat. Sepanjang sistem sungai persisiran pantai, taburannya tidak dapat dijangka; ia kelihatannya tiada dari sebahagian sungai yang agak bersih, tetapi mengekalkan kehadiran di sungai yang agak tercemar (sebagai contoh, hilir Maribyrnong).

  Platypus adalah perenang handal dan menghabiskan banyak masa di dalam air. Ia menutup mata ketika berenang, dan bergantung kepada deria lain sepenuhnya. Kesemua empat kaki Platypus bercantum seperti kaki itik. Apabila platypus berenang, ia meluncurkan diri dengan mengayuh dengan dua kaki hadapan. Ekor dan kaki belakang membantu pengemudian tetapi tidak bagi tujuan tujahan.

  Platypus adalah haiwan maging. Platypus makan cacing dan larva serangga, udang air tawar, dan yabbie (crayfish air tawar) yang digalinya dari dasar sungai dengan paruhnya atau tangkap ketika berenang. Paruhnya amat sensitif, membenarkannya memburu makanan tanpa melihat. Platypus adalah salah satu dari sebahagian kecil mamalia yang diketahui mempunyai deria electroception: ia mengesan mangsa sebahagiannya dengan mengesan arus eletrik badan mereka. Electroception platypus adalah yang paling sensitif bagi haiwan mamalia.

  Apabila tidak berada di dalam air, Platypus berehat dalam sarang lubang pendek keratan rentasnya berbentuk bujur, hampir selalunya ditebing sungai tidak jauh dari aras air, dan seringkali hidden di bawah rimbunan akar. Untuk bertelur, Platypus betina menggali sarang yang lebih rumit, sehingga 20 m panjang dan disumbat dengan penutup secara berselang. Ia akan mengisi sarang di hujung terowong dengan rumpai untuk bahan alas.

  Sebagai monotreme, Platypus tidak melahirkan anak hidup-hidup tetapi bertelur dalam sarang. Telur ini disimpan di dalam badan untuk sekian lama sebelum ia dikeluarkan dan dijaga secara aktif oleh kedua ibubapa. Apabila telur menetas selepas tempoh pengeraman sekitar sepuluh hari, anak kecil tanpa bulu berpaut kepada ibu. Sebagaimana mamalia lain, ibu menghasilkan susu untuk anaknya. Platypus tidak mempunyai puting, tetapi mengeluarkan susu melalui liang pada kulitnya. Anak Platypus menghisap susu daripada perut ibunya ketika ia terbaring melentang.
  3. "Electrolocation" pada platypus

  Pada platypus, electroreceptors terletak pada baris rostro-caudal pada kulit di paruh, sementara mechanoreceptors terbahagi secara sekata pada paruh. Kawasan electrosensory di serebral kortex terkandung dalam kawasan somatosensory sentuhan "tactile", dan sesetengah sel cortical menerima input dari kedua electroreceptors dan mechanoreceptors, mencadangkan kaitan rapat antara kedua deria sentuhan "tactile" dan eletrik. Platypus mampu menentukan arah sumber eletrik, kemungkinannya dengan membandingkan perbezaan kekuatan isyaratsepanjang penerima eletrik "electroreceptors" ketika ia sering menggerakkan kepalanya ke kiri dan ke kanan ketika memburu. Penyatuan kortikal "cortical" antara electrosensory dan tactile inputs mencadangkan mekanisma bagi menentukan jarak mangsa yang, apabila mereka bergerak, menghasilkan kedua-dua isyarat eletrik dan denyutan tekanan mekanikal. Jarak kemudian boleh dikira melalui perbezaan masa tiba kedua isyarat. Kebanyakan permakanan platypus dilakukan dengan menggali di dasar sungai dengan menggunakan paruh. Kemungkinan receptor eletrik "electroreceptors" boleh juga digunakan bagi membezakan antara objek hidup dan bukan hidup dalam situasi di mana mechanoreceptors dirangsangkan secara berterusan. Kebanyakannya adalah sekadar jangkaan, dan oleh itu lebih banyak boleh dipelajari mengenai electroreception pada platypus dan rakan monotremenya, echidna.
  4. Biologi lapangan platypus

  Biologi lapangan platypus mula dikaji oleh beberapa pakar biologi "expatriate" yang melawat koloni Australia untuk mengumpul spesiment pada tahun 1800an. Hasil kerja mereka di sambung pada awal dan pertengahan 1900an oleh sekumpulan pakar sejarah alam tempatan dan kemudiannya semakin ramai oleh pakar biologi akademik. Kesemua hasil kerja ini menyumbang dengan banyaknya kepada pemahaman sekarang mengenai bidang biologi lapangan spesies unik Australia ini.

  Platypus mendiami taburan umum sama seperti sebelum kedatangan penduduk Eropah di Australia, kecuali kepupusannya dari negeri Selatan Australia. Bagaimanapun, pertukaran tempatan dan serpihan taburan akibat modifikasi manusia terhadap habitatnya telah direkodkan. Spesies ini pada masa kini mendiami Australia barat dari sekitar Cooktown di utara sehingga ke Tasmania di selatan. Walaupun tidak terdapat di sungai mengalir ke barat di utara Queensland, ia mendiami ulu sungai-sungai yang mengal
  • 0
   0
  • Komentar
 • Niia ;) Dijawab 7 tahun yang lalu
  Gini, pertanyaan kamu bagus deh !
  Gw juga waktu itu dpt soal ulangan persis, akhirnya bisa juga gw jawab, tapi lain tentang salamander..

  Jadi, syarat suatu hewan dimasukkan ke dlm spesies tertenu adlh karena dia memiliki ciri yg lebih banyak menjurus ke satu spesies. Jadi kan nih, platipus itu emang bertelur..Tapi dia memiliki kelenjar susu (mamal) oleh karena itu dia dimasukkan ke dlm hewan mamalia, itu yg paling penting..

  Harus ada yg didahulukan...
  • 0
   0
  • Komentar
 • Kenapa platipus masuk golongan mamalia padahal dia bertelur?
  salah satu ciri mamalia adalah cara reproduksinya dengan melahirkan, tapi kenapa platipus yg bertelur masuk ke dalam golongan mamalia?
  Sign In 

  untuk menambahkan pertanyaan Anda

 • akira_yuki > blue_spinner Dijawab 7 tahun yang lalu
  karena plathypus adalah pure species Ovovivipar... berikut penjelasannya

  Ovovivipar/bertelur dan beranak :
  Bila embrio berkembang di dalam telur yang diinkubasi dalam tubuh dengan sumber nutrisi berasal dari telur Misalnya : pada beberapa jenis ikan hiu dan plathypus
  • 0
   0
  • Komentar
 • if_hendarwan Dijawab 7 tahun yang lalu
  karena platypus menyusui anaknya.
  • 0
   0
  • Komentar
11

Siapakah yang mengikuti pertanyaan ini?

  %
  JAWABAN TERBAIK
  Anggota sejak:
  Poin: Poin: Tingkat
  Total Jawaban:
  Poin minggu ini:
  Ikuti
   
  Berhenti Ikuti
   
  Blokir
   
  Buka blokir